Yeni Bir Dil Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yeni bir dil öğrenmek birçok kişinin hayalidir, ancak pek çok kişi bu hayalini gerçekleştiremez. Peki yeni bir dil öğrenirken hayallerimizin önündeki engel nedir? Hayallerimizin önündeki engel ne yazık ki biziz.
Yeni bir dili öğrenmek için yanlış yöntemi seçiyoruz. Yeni bir dili öğrenmek için iletişim kurmamız gerekir. Öncelikle iletişim denilince ilk akla gelen şey dil üzerine birkaç kelam etmek yararımıza olur.
Dil öğrenirken dikkat
Konuşma yeteneğinin nasıl geliştiği tam olarak bilinmese de kortikal hücrelerin olgunlaşmasına, sosyal gelişime ve sosyal öğrenmeye bağlıdır. Bir bebeğin konuşabilmesi için bir çok yetiye sahip olması gerekir.
Örneğin; konuşulanları işitme yeteneğine sahip olmalı, konuşanın mimiklerini gözlemleyip buna göre hareket edebilmeli. Biz bir bebek değiliz elbette ki, ama iletişimin sadece konuşma ile yapılan kısmı için bile ne kadar etmenin bir araya gelmesi gerektiğini bilmek, dil öğrenimde az sonra bahsedeceğimiz aşamaların ne kadar elzem olduğunu daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır.
Dil Becerileri
Bir dili iyi öğrenebilmek aslında dört temel becerimizi geliştirmemizle doğru orantılıdır. Bu dört temel beceri; konuşma, yazma, okuma ve dinlemedir. Dili iyi bir şekilde öğrenebilmek için; ilk önce okuma yetimizi geliştirmemiz gerekir.
Daha ilk dersim kitap okumamızı bekliyorsun demeyin. O da olacak ama daha zamanı var. Burada okumadan kastettiğim ilk önce alfabeyi okumayı öğrenmek, daha sonra bu harflerin bir araya gelerek oluşturduğu kelime gruplarını okumayı öğrenmek.
Yazma yeteneği dil bilgisi ile yakından ilgilidir. İlk başta öğrendiğimiz yeni kelimelerle kısa ve öz cümleler kurarız. Daha sonra ise yeni kalıplar ile eski kısa ve öz cümlelerimizi daha karmaşık hale getirmeye başlarız.
Kelime hazinemizi geliştirmemiz, yazma yetimizin gelişmesindeki en önemli yol arkadaşımızdır. Bu kelimeleri sadece ezberlemekle yetinmek, kelime hazinemizi geliştirirken yaptığımız en büyük hatalardan biridir. Bir kelimeyi öğrenmek için onunla cümle kurun, kısa ve öz olsa bile.
Dinleme yetimizi klasik bir yöntem olan cd ve kaset ile geliştirmeyi deneriz genelde. Bu yöntemler yanlış demiyorum ama çok fazla seçeneğimizin olduğu bu dönemde, hepsini değerlendirmenizi tavsiye ederim. Örneğin; bir haber programı izleyebilirsiniz.
Dil Okuma becerisi
Yeni bir dil öğrenirken belki bu program size çok sıkıcı gelebilir ama denemeye devam etmelisiniz. Çünkü bu program açıkken siz arka planda başka şeyler ile uğraşsanız bile beyniniz mutlaka işe yarar bir şeyler kaydeder.
Ve bir gün siz ya ben bu kelimeyi nereden duydum dersiniz kendinize. Evet arka planda oynayan programdan duydunuz.
Konuşma diğer üç becerinin doğrudan etkilediği yetimizdir. Konuşmanız ilk başta muhtemelen ımmmlarla dolu olacaktır, ama endişelenmeyin. Çünkü endişelerinizi geçmişte bırakmazsanız, gelecekte konuşamazsınız.
Her şeyde olduğu gibi dil öğreniminde de sabır esastır. Tüm bu yetilerinizi sabırla geliştirmeye devam ettiğiniz takdirde, yeni bir dil öğrenmekte aslında ne kadar başarılı olduğunuzu kendi gözlerinizle göreceksiniz.